Neustále se zvyšuje počet lidí, které trápí problémy s klouby. Tyto problémy brání ve vykonávání pohybových činností a znepříjemňují náš každodenní život. Deník Zdraví o této problematice vyzpovídal našeho vedoucího lékaře Neo Sport Clinic MUDr. Petra Neorala, Ph.D.

Rok od roku se prodlužuje délka našeho života, tím pádem i věková hranice, po kterou je člověk aktivní. Technické vymoženosti pomáhají měnit způsob našeho tréninku a umožňují nám neustále posouvat naše hranice. Kloubní chrupavka však tento progres nereflektuje a její opotřebování bohužel nelze posunout do vyššího věku. Proto se často dostaneme až za hranici svých pohybových možností a jsme na cestě ke zranění.

Životnost našich kloubů sice nelze prodloužit, můžeme však aktivně předcházet zbytečným zraněním. Klíčem ke zdravým kloubům je správná životospráva, prevence zranění při sportu, pravidelný strečink a posilování svalů, dostatečný příjem vitaminů a antioxidantů.

Důležité je také zamyslet se nad typem sportu, který vykonáváme. Např. lidé s nadváhou se často snaží shodit přebytečné kilogramy během, místo toho by však měli dát přednost rychlé chůzi, která pro klouby nepředstavuje až tak velikou zátěž. Samotná genetika a vrozené predispozice můžou pomoci předvídat, jestli se naše klouby budou opotřebovávat více nebo nikoliv.

Lékárny nabízí široké portfolio přípravků a preparátů pro zdraví kloubů. Ty nás však zázračně nevyléčí. Kloubní zdraví závisí na mnohých faktorech, které je potřeba brát v úvahu. Pokud skloubíme vše výše uvedené, zajistíme si dlouhé zdraví našich kloubů.